Applaus voor openheid Hanne Gaby Odiele over haar interseks conditie

Door Piet De Bruyn op 24 januari 2017, over deze onderwerpen: Holebi's en transgenders
Hanne_Gaby_Odiele_interseks_Piet De Bruyn

In de zomer van 2015 stelde ik aan Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister voor Gelijke Kansen een aantal vragen over de situatie van interseks personen in Vlaanderen. Naar aanleiding van deze vraag contacteerde minister Homans haar collega staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) en werden er alvast twee academische studies opgestart. Een eerste studie focust op de prevalentie van interseks in België en brengt ook een zorganalyse. Een tweede studie focust op de leefsituatie van interseks personen en verzamelt levenservaringen om beter zicht te krijgen op de situatie.

Beide rapporten zitten in de laatste fase en de resultaten zullen later in het voorjaar bekend gemaakt worden. Het is heel duidelijk de bedoeling om de rapporten aan te grijpen om concrete beleidsvoorstellen te doen.

Dit traject loopt parallel aan het traject dat ik momenteel volg voor het schrijven van mijn rapport over personen met een interseks conditie voor de Raad van Europa. Mijn rapport zoomt in op het spanningsveld dat bestaat tussen een te strikt medische benadering van interseks en de bijhorende ingrijpende operaties en het vrijwaren en beschermen van de mensenrechten. Tegelijkertijd probeer ik ook in kaart te brengen van welke discriminaties personen met interseks conditie het slachtoffer zijn en hoe we vanuit de Raad van Europa richtlijnen kunnen opstellen om de lidstaten te helpen hun omgang met personen met een interseks conditie te verbeteren.

Het is een enorme opsteker dat er nu ook een bekende Vlaming durft spreken over haar persoonlijke ervaringen. Supermodel Hanne Gaby Odiele verdient alvast een warm applaus voor deze openheid. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is