De wolf (tijdelijk?) terug in Vlaanderen: welkom Naya!

Door Piet De Bruyn op 17 januari 2018, over deze onderwerpen: Jacht, Natuur
De wolf (tijdelijk?) terug in Vlaanderen: welkom Naya! - Piet De Bruyn

Piet heeft in de plenaire vergadering even ingepikt op de (tijdelijke?) terugkeer van de wolf (canis lupus) in Vlaanderen.

Het stelde hem gerust dat ook voor de minister van natuur en leefmilieu de wolf welkom is. De wolf Naya is zonder discussie minstens drie weken in Limburg geweest. Ze werd door Duitse wetenschappers voorzien van een zender. Vandaar dat we het zo zeker weten. Een wolf die hier rondhangt, geeft aan dat het ecosysteem voldoende robuust is en voldoende diversiteit biedt. Al wil dit niet zeggen dat de natuur in Vlaanderen geen problemen meer kent.

Minder positief is Piet over het feit dat er nog geen wolvenplan is dat de terugkeer van de wolf kan begeleiden. Al in 2015 vroeg hij Joke Schauvliege om hier werk van te maken. Het enige dat gebeurde, was het toevoegen van de wolf aan het soortenbesluit waardoor eventuele schade kan vergoed worden. Uiteraard is dit terecht, maar er is meer nodig. De minister overliep de elementen die in het wolvenplan zullen worden uitgewerkt en beloofde dat dit snel kan. Dit is ook nodig. Het brede publiek moet geïnformeerd worden, evenals natuurliefhebbers, landbouwers en jagers, maar ook de lokale overheden over hoe we kunnen samenleven met de wolf. Er valt dus geen verdere tijd te verliezen.

Bekijk en lees hier de tussenkomst van Piet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is