Digitale jachtplannen eindelijk beschikbaar

Door Piet De Bruyn op 27 oktober 2017, over deze onderwerpen: Jacht
Digitale jachtplannen eindelijk beschikbaar - Geopunt.be - Piet De Bruyn

Piet drong bij minister Schauvliege al herhaaldelijk aan op correcte jachtplannen die voor iedereen op een vlotte manier toegankelijk zijn. Deze zomer was het dan eindelijk zo ver: via www.geopunt.be kunnen voortaan alle goedgekeurde jachtplannen worden bekeken.

Dat de behoefte hieraan groot is, blijkt uit het feit dat de plannen twee maanden later nog steeds gemiddeld 8.000 keer per dag werden geraadpleegd!

Bij het bekijken van de overzichtskaart van Vlaanderen viel echter meteen op dat een onwaarschijnlijk groot stuk is ingekleurd als jachtgebied. Bij een nauwkeurig onderzoek bleek dat er nog steeds veel onnauwkeurigheden in de kaarten zitten. Piet: “Ik noem het heel bewust ‘onnauwkeurigheden’, zonder daar een intentieproces aan te koppelen. De vraag blijft wel wat de minister zal doen om die onnauwkeurigheden er zo spoedig mogelijk uit te halen.” De minister bleef wat vaag in haar antwoord. Ze verschool zich achter het feit dat de arrondissementscommissarissen bevoegd zijn de jachtplannen te controleren en aan te passen waar nodig. De minister kondigde ook aan dat het Agentschap Natuur en Bos in het najaar een eigen platform zal ontwikkelen om de digitale ontsluiting van de jachtplannen in de toekomst sneller en vlotter te kunnen opvolgen.

Verder had Piet nog vragen over de manier waarop burgers hun eigendom kunnen laten schrappen uit een jachtgebied indien het daar zonder hun instemming in opgenomen is. Momenteel staat er enkel een link naar een document dat afgedrukt en vervolgens ingevuld en opgestuurd moet worden naar de bevoegde arrondissementscommissaris. Piet vindt dat dit in de 21ste eeuw op een veel vlottere manier moet kunnen door een volledig digitale afhandeling. Ook hier bleef de minister vaag en engageerde ze zich niet om het schrappen van percelen uit een jachtplan gebruiksvriendelijker te maken.

Bekijk en lees hier mijn vraag.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is