"Het was bijzonder confronterend om mijn afscheidsbrief opnieuw te lezen”

Door Piet De Bruyn op 26 september 2017, over deze onderwerpen: Zelfdoding
Piet De Bruyn_Zelfdoding_Het was bijzonder confronterend om mijn afscheidsbrief opnieuw te lezen

Vanmorgen vertelde ik bij Hautekiet op Radio 1 over een moeilijke periode in mijn leven. Lang geleden ondertussen. Héél lang geleden. Voor mij was die periode op momenten zo moeilijk dat ik aan zelfdoding dacht. Gelukkig had (en heb) ik familie en vrienden die me onvoorwaardelijk graag zagen (en zien). Ondertussen kreeg ik heel wat reacties op mijn getuigenis. Dank daarvoor. 

Zelfdodingsgedrag is bijzonder complex. Er is nooit één oorzaak, er zijn drempelverlagende factoren, maar ook factoren die helpen voorkomen dat de stap naar zelfdoding wordt gezet. Als ik ondertussen verder van één ding overtuigd ben, dan is het dat preventie werkt. Dat is ook de basis van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie: acties en strategieën uitwerken die gebaseerd zijn op het nodige wetenschappelijke onderzoek. Vlaanderen kampt met veel te hoge zelfdodingscijfers en daar moeten én kunnen we samen iets aan doen.

 


Toen Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn (N-VA) vooraan twintig was, dacht hij er actief aan om uit het leven te stappen. Hij had zelfs een scenario klaar. Onlangs vond hij zijn eigen afscheidsbrief terug, en dat was bijzonder confronterend.

Dacht jij ooit al eens aan zelfdoding?”. Die vraag stelde Hautekiet vandaag aan zijn luisteraars, in het kader van “De Grote Levensvragen”. Er liepen heel wat moedige getuigenissen binnen, en ook Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn reageerde.

“Ik worstelde enorm met mijn homoseksualiteit, mijn studies zaten op een dood spoor, en ik was verliefd op iemand die niet op mij verliefd was” vertelt De Bruyn “Dat allemaal samen maakte de berg bijzonder hoog”.

In die periode deed De Bruyn ook zijn legerdienst. Hij was onderofficier en had dus makkelijk toegang tot wapens en munitie. De Bruyn had zelfs een concreet scenario in zijn gedachten, alleen kwam de daad zelf er niet. “Ondanks het feit dat ik erg vastzat, had ik een sociaal leven, veel vrienden en liefhebbende ouders en familie. Die omgeving heeft me overeind gehouden.” Hij wilde wel leven, maar hij wilde een ander leven.

Vorig jaar ruimde De Bruyn zijn bureau op, en vond zo zijn afscheidsbrief terug. Hij wist zelfs niet meer dat hij die brief ooit geschreven had. Het haalde veel herinneringen boven:

Ik wist niet dat ik zo diep had gezeten. Maar tegelijk stelde ik vast dat wat ooit zo uitzichtloos leek, een aantal jaren later uitgeklaard was.

 

Bron: Hautekiet (dinsdag 26/09/2017; 9u-10)

 

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is