Informatieverslag homovervolging in Tsjetsjenië (Raad van Europa)

Door Piet De Bruyn op 25 april 2018, over deze onderwerpen: Gelijke kansen, Holebi's en transgenders
Informatieverslag homovervolging in Tsjetsjenië (Raad van Europa) - Piet De Bruyn

Een jaar geleden werd de omvang en de gruwelijke aard van de systematische homovervolging in Tsjetsjenië onder de aandacht gebracht van de internationale gemeenschap. Scherpe veroordelingen bleven niet uit.

Bij de Raad van Europa (Straatsburg) heb ik op 24 april 2018 mijn informatieverslag daarover voorgesteld: “Alleged extreme discrimination and crimes against LGBTI people in the Chechen Republic (Russian Federation)

Na de voorstelling van het informatieverslag hebben we ook nog een hoorzitting gehad met personen die van heel dichtbij getuige zijn geweest van wat in Tsjetsjenië allemaal is gebeurd. Zij hebben daarover pijnlijke en schokkende dingen verteld.

Piet De Bruyn (N-VA), die voor de parlementaire vergadering van de Raad van Europa ook ‘General Rapporteur on the Rights of LGBTI people’ is, ontmoette in Straatsburg eerder al de journaliste die de bal aan het rollen bracht. “Ik sprak ook met meerdere slachtoffers en aanhoorde hun verhalen over intimidatie, gevangenschap, dagenlange foltering en verstoting door de Tsjetsjeense gemeenschap.

Dit alles zal de basis zijn voor mijn finale rapport. Hierbij hoop ik enerzijds de lidstaten van de Raad van Europa te kunnen overtuigen om actie te ondernemen tegenover de personen en organisaties die betrokken zijn geweest bij deze stelselmatige homovervolging; Anderzijds hoop ik ook een aantal aanbevelingen te kunnen opnemen die het onmogelijk moeten maken dat iets dergelijks zich in de toekomst nog zal voordoen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is