Natuurinspectie maakte al vaker jacht op hazenstropers

Door Piet De Bruyn op 5 juli 2017, over deze onderwerpen: Jacht
Natuurinspectie maakte al vaker jacht op hazenstropers - Stropersbendes gaan met windhonden op hazen jagen om gokkers te plezieren - Piet De Bruyn

Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) vraagt jagers en ook landbouwers om op het platteland waakzaam te zijn voor konvooien jeeps met Britse nummerplaten. Aan VILT legde HVV-directeur Geert Van den Bosch uit dat het mogelijk om stropersbendes gaat die met windhonden op hazen jagen om gokkers te plezieren. Het antwoord van minister Schauvliege op een vraag van volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn (N-VA) bevestigt het bestaan van het fenomeen. Sinds 2012 zijn er bij de Natuurinspectie zeven meldingen van ‘hare coursing’ geregistreerd, allemaal in West- en Oost-Vlaanderen. Er zijn al bendes gevat.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland komt een naargeestig fenomeen overgewaaid naar het Vlaamse platteland. Het zogenaamde ‘hare coursing’ heeft weinig te maken met jacht, maar is stroperij waar ook geld op verwed wordt. Stropersbendes laten een windhond jacht maken op een haas en filmen de vangst. Als de hond zich bewijst als een snelle hazenvanger, dan stijgt hij in de achting van gokkers die hun geld inzetten op het dier.

Hubertus Vereniging Vlaanderen vroeg leden-jagers om waakzaam te zijn voor het fenomeen en deed via VILT.be ook een oproep aan landbouwers om te vermijden dat de illegale hazenjacht onopgemerkt uitbreiding vindt. Minister Joke Schauvliege is op de hoogte van het fenomeen omdat er sinds 2012 al zeven meldingen binnenliepen bij de Natuurinspectie. “In de gemeente Koksijde-Wulpen werd een bende klemgereden door de politie. In hun wagen werd een dode haas en meerdere windhonden aangetroffen”, vertelt ze aan Vlaams parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) die zich er over informeerde.

Dergelijke praktijken kunnen geverbaliseerd worden wegens schending van de jachtregelgeving. Alleen is het moeilijk om de daders op heterdaad te betrappen omdat de jacht op de haas maar enkele minuten duurt. Een vermoedelijke stropersbende die tegengehouden werd op de autosnelweg kon bijvoorbeeld niet worden aangehouden wegens gebrek aan bewijs. Dat er begin dit jaar in Eeklo een bende gevat werd, was te danken aan de goede samenwerking tussen jagers, politiediensten en Natuurinspectie. Om de pakkans in het grensgebied te verhogen, waarschuwt de Natuurinspectie ook altijd de Nederlandse politie in Zeeland wanneer een dergelijke praktijk zich in het Meetjesland voordoet. Zo'n tip resulteerde in Nederland reeds in een aanhouding.

Bron: VILT

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is