Ontmoeting met journalist Russische krant Novaya Gazeta over de wreedheden tegen homo's in Tsjetsjenië

Door Piet De Bruyn op 25 april 2017, over deze onderwerpen: Gelijke kansen, Holebi's en transgenders
Ontmoeting met journalist Russische krant Novaya Gazeta over de wreedheden tegen homo's in Tsjetsjenië

Vanmorgen heb ik een ontmoeting gehad met de journalist van de Russische krant Novaya Gazeta en een vertegenwoordiger van de Russische LGBT-koepel over de wreedheden tegen homo's in Tsjetsjenië.

Het is één ding om er in onze kranten over te lezen, maar toch nog helemaal iets anders om er directe verslagen van te horen. Meer dan 160 gevangenen en (voorlopig) 50 doden. Vele gevallen uitvoerig gedocumenteerd en alle informatie beschikbaar voor mensenrechtenorganisaties zodat ze op betrouwbaarheid en waarheid getoetst kunnen worden. Namen publiek maken zou echter bijzonder nefast zijn voor de betrokken gevangenen of ex-gevangenen en hun familie. Ex-gevangenen brengen immers 'schande' over hun familie en worden niet zelden door hun eigen familie verstoten of zelfs vermoord. 

Poetin voelde zich door internationale druk verplicht te reageren, maar deed in feite het minste van het minste. Niemand gelooft dat Rusland een ernstig onderzoek zal instellen. Een onafhankelijk internationaal onderzoek is nodig. Dringend.

Namiddag breng ik verslag uit voor de Commissie voor Gelijkheid en Non-Discriminatie en bespreek ik de zaak ook in de plenaire sessie. Ongelooflijk veel respect voor Novaya Gazeta en de Russische LGBT-beweging.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is