Politiek maakt werk van wetgeving voor intersekse personen

Door Piet De Bruyn op 25 januari 2017, over deze onderwerpen: Holebi's en transgenders
Politiek maakt werk van wetgeving voor intersekse personen_Piet De Bruyn_Hanne Gaby Odiele

Het pleidooi van supermodel Hanne Gaby ­Odiele (29) voor een verbod op overhaaste operaties van minderjarige intersekse personen krijgt gehoor in de Wetstraat. Nog dit voorjaar worden de resultaten van twee studies verwacht. “Bedoeling is daarna eindelijk een goed beleid te ontwikkelen.”

Samen met haar aankondiging dat ze een ­intersekse persoon is, ­iemand wiens lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft, deed Hanne Gaby Odiele een oproep: “Malta heeft als eerste land niet-noodzakelijke operaties als die van mij wettelijk verboden bij minderjarigen. Zulke wetten moeten er nu wereldwijd ­komen.”

Die oproep wordt “op warm applaus” onthaald door Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn (N-VA). “Het bevestigt dat de nood aan studies groot is. Het ontbreekt nog aan degelijke en betrouwbare informatie.”

De Bruyn zegt zelf voor het eerst met het thema te hebben kennisgemaakt in 2015, tijdens een conferentie van de Raad voor Europa over mensenrechten. Hij was de eerste politicus die er parlementaire vragen over stelde. Het gevolg: twee studies werden opgestart, in opdracht van staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) en minister Liesbeth Homans (N-VA), beiden bevoegd voor Gelijke Kansen.

“De studies brengen in kaart hoeveel mensen met een intersekse conditie leven en wat hun specifieke noden zijn, en moeten als basis dienen om een goed beleid te ontwikkelen.” (aro)

Bron: Het Nieuwsblad, Woensdag 25 Jan. 2017, Pagina 9 (Annelies Roose)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is