Turkije terug 'onder monitoring' van de Raad van Europa

Door Piet De Bruyn op 25 april 2017, over deze onderwerpen: Gelijke kansen
Turkije terug 'onder monitoring' van de Raad van Europa - Piet De Bruyn

Vandaag is beslist in de Raad van Europa dat Turkije terug 'onder monitoring' komt. Deze beslissing is een logische reactie op de evolutie van de laatste maanden in Turkije waarbij de principes van de democratische rechtsstaat steeds verder werden uitgehold. Het referendum van half april waarbij Erdogan nog meer macht naar zich toetrok en de rechtsstaat verder uitholde, deden de deur finaal dicht voor de Raad van Europa.

Na een debat dat gekleurd werd door enerzijds platte propagandapraat van Turkije en een paar bondgenoten en anderzijds scherpe, kritische stemmen vanuit het merendeel van de 47 lidstaten van de Raad van Europa, werd beslist Turkije voortaan opnieuw scherper in het oog te houden. 'Onder monitoring' wil zeggen dat er vaker en nauwgezetter zal gerapporteerd worden over de situatie van de mensenrechten in Turkije, het respect voor de democratie en de principes van de rechtsstaat.

Turkije bevindt zich voortaan in het gezelschap van landen als Azerbeidzjan, Oekraïne, Servië, Albanië, Armenië, Bosnië Herzegovina, Georgië, ...

Ik steunde de beslissing van de Raad van Europa zonder aarzeling. Met een autocratisch Turkije dat steeds driester optreedt tegenover iedereen die zich kritisch durft uit te spreken over de situatie in het land, heb ik niets gemeen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is