Uitspraken minister Schauvliege vallen in slechte aarde bij Groen en N-VA

Door Piet De Bruyn op 9 mei 2017, over deze onderwerpen: Natuur
Uitspraken minister Schauvliege vallen in slechte aarde bij Groen en N-VA - Piet De Bruyn

Groen is boos over de aanval van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) op Natuurpunt. "Wat heeft minister Schauvliege eigenlijk tegen het milieu?", zo vraagt fractieleider Björn Rzoska zich af. Ook N-VA-parlementslid Piet De Bruyn is ontstemd. "Minister Schauvliege zwaar uit de bocht met gratuite beschuldiging aan adres van Natuurpunt", zo tweette hij.

Het weekblad Knack publiceerde dinsdag enkele fragmenten van een interview met Schauvliege. Daarin reageert de minister op kritiek van Natuurpunt dat ze niet de toplaag van zonevreemde bossen beschermt. "Dat is zever. Als Natuurpunt kritiek heeft op mijn plannen, dat het dan zélf stopt met bossen kappen. Natuurpunt is de grootste netto-ontbosser in Vlaanderen e n verantwoordelijk voor een kwart van de gemiddelde jaarlijkse ontbossing", antwoordt Schauvliege.

Rzoska vindt de uitspraken "een minister onwaardig" en vraagt zich af of ze namens de regering spreekt. Volgens Groen heeft de minister op natuurbeleid "een teleurstellend parcours" gereden en "toch heeft ze kritiek op milieuorganisaties die dat aankaarten". "Door bruggen op te blazen, te beledigen en te polariseren helpt Schauvliege noch onze leefomgeving, noch de boeren vooruit", aldus Rzoska.

In hetzelfde interview gaat Schauvliege ook in op biologische landbouw. Haar woordvoerder wijst er wel op dat ze bioboeren niet als "keuterboerkes" wegzet. "Dat staat er gewoonweg niet. Dat ziet iedereen die Nederlands kan lezen". Hij beklemtoont de inhoudelijke bemerking van de minister. "Wie pleit voor kleinschalige landbouw, moet ook de consequenties aanvaarden. Namelijk duurder voedsel. Wie a zegt, moet ook b zeggen". 

BRUSSEL 09/05 20:42 (BELGA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is